Grantchester barn

Cambridge architects Barn conversion

Barr architects were commissioned by the owners of a thatched barn in the village of Grantchester outside Cambridge to design a new wing. This needed to be sensitively done to avoid having any detrimental effect on the handsome, stand-alone thatched barn. The relationship of the new wing, containing new entry lobby, bathroom and kitchen/dining/garden room, to the mature garden was critical. A single storey building and a landscaping design were submitted for planning and consent was granted.

The property changed hands and the new owners commissioned Barr Architects to re-design to incorporate additional accommodation within the existing barn envelope. The design involved a complete removal of the internal walls and excavating the existing floor down to garden level. A new planning application was submitted with approval granted in early 2015. The new design created a two storey building with sleeping accommodation on the top floor at each end of the building with a large double height space in the middle of the building looking onto the garden. Large glazed doors extend along the garden facing elevation. A new discreet entrance lobby and cloakroom will form the new entrance to the house with views of the gardens on arrival.

The Design involved excavating the raised internal floor to garden level to allow for a circulation flow from the living area out in to the landscaped garden facing to the north west.The existing space in the thatched roof space was re configured and engineered to incorporate the new bedrooms and bathrooms with two staircases within a double height space at the center of the building forming the living area .